OM VALBORGSMÄSSOAFTON OCH FÖRSTA MAJ

Tack goda skaparinna för denna valborgsmässoafton. Tack för att jag kan sitta här i lägenheten och låta tankarna vandra som de själva vill. Valborgsmässoafton och första maj är två av årets märkligaste dagar eftersom steget mellan livet och döden inte alls är långt. Tyvärr har det förekommit ett antal dödsfall i min nära omgivning för många år sedan just under de här dagarna, så mitt sinne är fyllt av blandade känslor. Jag är naturligtvis glad över att våren och sommaren kommer. Men vemodet kommer över mig när jag tänker på de dödsfall som har drabbat släkten. Det jag minns tydligast och som berörde mig starkast var när en släkting avled på första maj och dem som blev kvar gick ut och demonstrerade för en räättvis värld. Du goda skaparinna varför fick släktingen inte leva? Om han hade gjort det skulle han också demonstrerat.

Detta var allt för idag. Glad valborg och trevlig första maj.

RÖNTGENBESÖKET

Tack goda skaparinna för att detta var dagen när jag var på sjukhuset och fick min vänstra axel röntgad eftersom jag enligt läkaren har frusen skuldra, en skada som ingen vet var den kommer ifrån. Sjukhusmiljön är spännande att visstas i bara jag slipper ligga inne. Det var roligt att sitta i de olika väntrummen och höra främmande röster och ljud av allehanda slag. hissdörrar som öppnades och stängdes alldeles för fort, sköterskor som ropade upp namn och patienter som gick in för att som jag bli röntgade någonstans på kroppen. Du goda skaparinna jag undrar i mitt stilla sinne vilka tankar alla människor som kommer till ett sjukhus av en eller annan anledning bär på. Är de oroliga? Vad har de för sjukdom och vilket besked väntar dem? Vad händer med alla människor som strömmar ut och in genom lasarettets dörrar efter sjukhusbesöket? Kanskehar de själva ingen sjukdom utan ska hälsa på någon anhörig, granne, vän eller närstående. Vad vet jag. De många tankarna och frågorna bara snurrar runt i mitt trötta huvud just nu. Bäst att sluta skriva annars blir det bara fel.

Ha en god tid. Vi hörs och ses någon gång någonstans i livet.

OM GLÄDJE, HOPP OCH FÖRVÄNTAN

Tack goda skaparinna för denna aprilmåndag som har varit fylld av glädje, hopp och förväntan inför framtiden. Tack för att jag har varit omgiven av många hundar de senaste dagarna.

Du goda skaparinna låt mig få lätta mitt hjärta för dig och berätta om de kommande begivenheterna som jag ser fram emot. Det ska bli roligt att snart få träffa mina nära och kära vänner. Tänk att jag har kommit in på kursen, Skrivardagar med yoga, på Medlefors folkhögskola och i höst blir det förmodligen en Stockholmsresa tillsammans med mina nära och kära vänner.

Ordet aprilmåndag är mycket vackert sammansatt och väl värt att stanna upp och reflektera över en stund. Jag tar upp ordet ur den fina, lilla asken av cederträ som alla vackra ord ligger i. Jag håller ordet i handen och smeker det flera gånger. En stark känsla av glädje, hopp och förväntan inför framtiden sprider sig i min kropp.

Detta var allt för idag. Ha en god tid. Vi hörs och ses någon gång någonstans i livet.

SÖNDAGSKVÄLL

Tack goda skaparinna för denna aprilsöndag. Tack för att jag varit och handlat tillsammans med min personliga assistent innan dess hjälpte hon mig att redigera texter som ska ingå i en kommande tankebok.

Tack goda skaparinna för att jag känner mig lugn och i harmoni med mig själv. På söndagarna är det för det mesta bara sport på radion. Men när ett flera timmar långt Sportextra är slut kan till och med jag sätta på radion och lyssna på p4 dans och Dakapo. Tidigare idag har jag lyssnat på Lördag med Lisa.

Det här var allt för idag. Ha en god tid. Vi hörs och ses någon gång någonstans i livet.

TANKAR OM ALLT MELLAN HIMMEL OCH JORD

Tack goda skaparinna för att livet bjuder på trevligheter av allehanda slag. Tack för att jag snart får besök av mina nära och kära vänner. Tack för att jag äntligen har gått med i p4 Norrbottens publiknätverk det ska bli spännande att se vad det innebär. Tack för att jag kom in på kursen Skrivardagar med yoga., kursen äger rum på Medlefors folkhögskola.

Slut för idag och tack för idag. Ha en god tid. Vi hörs och ses någon gång någonstans i livet.

HUNDPROMENAD

Tack goda skaparinna för att detta var dagen när jag gick en lång och härlig hundpromenad tillsammans med min personliga assistent och hennes hund. Det var lite kallt men jag var bra klädd för att sitta i min elrullstol. Samtidigt som min personliga assistent körde mig tränade hon hunden i att gå vid vägens vänstra sida. Även jag fick en gratis lektion i att träna med hund. Det var roligt och spännande att höra hur min personliga assistent gav komandoord till sin duktiga hund.

Detta var också dagen när jag fick veta att jag kommit in till kursen Skrivardagar med yoga. Tack goda skaparinna för att det finns många trevligheter att se fram emot, mörkret inom mig blir lättare att bära.

Ha en god tid. Vi hörs och ses någon gång någonstans i livet.

I VÄNTAN PÅ VÅREN OCH SOMMAREN

Det snöar och regnar, regnar och snöar. Den efterlängtade våren låter verkligen vänta på sig.

Jag blir konfunderad när det gäller att kunna använda min iphone. Jag vill ha en apparat med knappar och tal men behöver internet bland annat för att kunna blogga, skriva mail och gå på facebook. Det som för tillfället bekymrar mig är dels att batterierna är svaga och dels att telefonens låsläge inte fungerar automatiskt. Jag hade nyss ett fint telefonsamtal med min nära vän som snart kommer hit. Det var underbart att få lätta sitt hjärta för henne. Jag talade om den rotlöshet och otrygghet som jag ofta känner, min nära och kära vän lyssnade och förstod. Det ska bli så roligt att träffa henne igen.

Så nu får det räcka för idag. Ha en god tid. Vi hörs och ses någon gång någonstans i livet.

OM FÄRDTJÄNSTEN

Tack goda skaparinna för denna aprilmåndag. Tack för att jag kom något sånär i tid till sången även om färdtjänsten var försenad och hade sambokning. Det går inte att lita på taxiföretaget som kör färdtjänst, det visar sig att de har för få bilar, kunderna får vänta alldeles för länge och det är svårt om man har en tid att passa. Sambokningen fungerar inte på ett för kunden tillfredsställande sätt. Eftersom det ibland är två personer med följeslagare som åker.


Det börjar bli tråkigt att sjunga eftersom jag inte kan få tillgång till alla texterna samtidigt som de andra, hade jag det vore det härligt, underbart och roligt att sjunga.

Du goda skaparinna kan det aldrig bli vår någon gång, så att jag kan gå ut och njuta av livet. Tänk vilken lycka det är att kunna höra fågelsången och känna solen värma mitt ansikte. Här om dagen när jag var ute och gik hörde jag änderna som flög iväg, då var våren verkligen på gång.

Det här får räcka för idag. Ha en god tid. Vi hörs och ses någon gång någonstans i livet.

INSIKT

Tack goda skaparinna för att jag har kommit till insikt om varför jag ofta känner mig rotlös och otrygg. Men mer om det senare. Jag vill börja med att berätta om denna radiosöndag. Efter duschen och frukosten lyssnade jag på radio SRF veckans program handlade bland annat om chack för synskadade. En halvtimme senare var det dags att lyssna på en mycket intressant men skrämmande p4 dokumentär, Maranatarörelsen och Vaggerydsfallet. I programmet fick lyssnarna följa människor som varit med i Maranatarörelsen på 1960-talet. Maranatarörelsen startade för Sveriges del i Örebro av Donald Bergagård. Han förde denna frikyrkliga rörelse vidare till Jönköping och så småningom till Vaggeryd. människorna som var med upplevde stor glädje och på mötena förekom mycket musik och sång. Rörelsen lockade till sig mängder med ungdommar och vuxna. Bland annat berättades det i programmet om en ung pojke med diabetes. Efter en tid slutade föräldrarna att ge sonen insulin eftersom Maranata pastorn Donald Bergagård hade sagt att Gud kunde bota barnet. Men Tyvärr hjälpte inga böner, pojken avled och föräldrarna dömdes till 30 dagsböter. Denna fruktansvärt tragiska händelse fick stor uppmärksamhet i media. Det var rätt av pressen att göra en stor nyhet av händelsen. I gårdagens program intervjuades pastor Bergagård men han skyllde ifrån sig hela tiden och det är vanligt att frikyrkligt religiösa personer gör det. Jag talar av egen erfarenhet eftersom jag själv varit med i en frikyrka en kort tid. Tack och lov inträffade inte händelser av så här allvarligt slag. Men jag kan inte låta bli att reagera över hur människor som påstår sig vara goda kristna individer behandlar andra, till och med sina egna barn.

Nu ska jag berätta vad jag har kommit till insikt om under den gångna helgen. När jag var liten flicka skickades jag bort hemifrån till olikaspecialskolor för att få undervisning. Där lärde jag mig läsa punktskrift samt att skriva och räkna och mycket annat som hör skolan till. Att tvingas lämna familj, släkt och vänner har skapat rotlöshet och stor otrygghet inom mig dessa känslor får jag leva med hela livet. rotlösheten och otryggheten beror på att jag åkte till och från hemmet flera gånger per år. Det var oerhört uppslittande att åka tillbaka till skolan efter varje lov. Jag grät mycket och längtade ofta hem. Skötarna på de olika elevhemmen brydde sig inte ett dugg om hur jag mådde, bara jag kom i säng i tid och hade hela och rena kläder. Men visst fanns det goda människor i min närhet och deras högsta önskan var att det skulle gå mig väl i livet. En del av dessa goda människor har jag fortfarande kontakt med Jag fick faktiskt en vän för livet.

Detta var allt för idag. Ha en god tid. Vi hörs och ses någon gång någonstans i livet.

LÖRDAGSMYS MED MIG SJÄLV

Trots att det varit ett riktigt aprilväder ute säger jag tack goda skaparinna för den här snöiga och regniga dagen. Min personliga assistent och jag har redigerat text och läst om den fruktansvärda sjukdomen Speil Mejer Foukt. När min personliga assistent hade lämnat mig för dagen lyssnade jag på Ring så spelar vi i efterhand och sedan läste jag tidningen och där efter var det dags att ha lördagsmys med mig själv. Jag har druckit en smothi och ätit ost och kalvsylta. Det värsta jag vet med ensamlivet är att äta själv. Maten smakar godare när man har sälskap och det är roligare att prata med någon under måltiden. Nu är det läggdags men tyvärr kan jag inte lyssna på min ljudbok eftersom telefonen krånglar och simkortet låser sig detta beror på att batterierna är svaga.

Nu ska jag sluta prata strunt för den här gången. Ha en god tid Vi hörs och ses någon gång någonstans i livet.

FREDAGSPROMENAD

Tack goda skaparinna för att jag fick möjlighet att ta en timmes rullstolspromenad tillsammans med min personliga assistent. Vi gick en lång och skön skogsrunda, trots att vädret var en aning kylslaget. Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Detta enligt den kände radioreportern Bertil Perolf. Han blev känd för sitt program Skivor till kaffet.


Jag pratade med en god vän igår och hon gav mig en stark längtan tillbaka till den gamla goda tiden när jag fick följa med AMIS-folket till fjälls. Det var underbart att åka snöskoter i Vuogacholme fjällen med mina vänner. Vi sprang och kastade snöbollar på varandra och jag ramlade men det bekom mig inte det minsta.

Detta inlägg blev något helt annat än vad jag hade tänkt mig. Hoppas det inte gör läsaren något att få ta del av mina minnen från för och min starka längtan tillbaka till den gamla goda tiden när livet var fyllt av skratt och glädje.

Ha en god tid. Vi hörs och ses någon gång någonstans i livet.

APRILKVÄLL

Tack goda skaparinna för att jag återigen mår väl i kropp och själ. Idag tog jag rollatorn till Din förlängda arm. Där tränade jag och fick massage. Det gick förvåånansvärt lätt att gå till och från de olika rummen på Din förlängda arm. Jag är faktiskt stolt över att jag lyckats gå ner i vikt, tänk vad mycket lättare det är att röra sig och det blir lättare för mina personliga assistenter och andra som ska hjälpa mig på olika sätt. Det vore underbart, härligt och roligt att berätta om mitt nya liv för en av mina vänner från den gamla goda tiden, om jag bara vågade fatta mod och ringa.

Tack goda skaparinna för att jag har fått lätta mitt hjärta för dig.

TACK FÖR IDAG

Tack goda skaparinna för denna aprilonsdag. Tack för att jag fick vara med på ett mycket intressant möte som handlade om ett projekt som bedrivs av almänna arvsfonden och olika organisationer inom handikaprörelsen, i projektet arbetar man med tillgänglighetsfrågor. Eftersom kvällen håller på att övergå till natt skriver jag mer om detta intressanta ämne en annan dag.

Ha en god tid. Vi hörs och ses någon gång någonstans i livet.

LIVET BLIR ALDRIG SOM JAG TÄNKT MIG

Tack goda skaparinna för den här dagen, den blev inte alls som jag tänkte. Apriltisdagen började som vanligt med dusch och frukost och sedan bar det iväg med färdtjänsten till Elgiganten i Luleå för att köpa en ny telefon. Men eftersom talet inte fungerade blev det ingen affär. Trots detta gjorde försäljaren allt han kunde och lite till för att jag skulle bli nöjd. Personalen på Elgiganten ska verkligen ha en eloge för det trevliga bemötandet och den hjälp jag fick.

Jag har aldrig funnit mig till rätta i den här staden. Känslan av att jag vill bort här ifrån gör sig påmind då och då. De flesta av mina vänner bor långt borta. Vad ska jag ta mig till när människor som jag räknade till mina vänner försvinner och broar till trygghet brinner? Du goda skaparinna hjälp mig att överleva utan deras vänskap.

Ha en god tid. Vi hörs och ses någon gång någonstans i livet.

APRILMÅNDAG

Tack goda skaparinna för denna aprilmåndag, ordet är mycket vackert sammansatt och väl värt att stanna upp och reflektera över en stund. När jag tänker på detta vackra ord får jag positiva känslor. Min kropp fylls av glädje, hopp och förväntan inför den kommande våren och sommaren. Tack goda skaparinna för att det i skrivandets stund finns mycket att se fram emot. Tack för att jag inom kort får besök av nära och kära vänner. Det ska bli roligt att gå hundpromenader och lätta mitt hjärta för dem. Ändå saknar jag en av mina nära vänner från förr i tiden.

Att tiden förändrat melodin är så svårt att förstå. Den går visserligen i dur men har ett stråk av vemod i sig eftersom jag saknar en vän som försvunnit ur mitt liv.

Detta var allt för idag. Ha en god tid. Vi hörs och ses någon gång någonstans i livet.

OM TAKTIL KONST

Tack goda skaparinna för att detta var dagen när jag tillsammans med min personliga assistent åkte färdtjänst till Kulturens hus i Luleå. Där fick vi vara med om vernissagen av konstutställningen Känbart. Jag upplevde taktila bilder och taktil konst. En representant från Sverges dövblindas förening medverkade med sina taktila bilder som han presenterade på ett mycket intressant sätt. Det fanns också bra bildbeskrivningar. Ett exempel är Väntan på Mariatorget i Stockholm. Bilden föreställde människor som stod på en perong och väntade på tunnelbanan, samtliga bilder är tagna i Stockholm med omneid. På vernissagen medverkade även sju olika konstnärer. Det konstverk som gjorde starkast intryck på mig var trädet som det gick att gå in i om man lade handen på ett bord kunde man uppfatta hur träden kommunicerade. Utställningen kan varmt rekommenderas, den pågår till den fjärde juni. Jag tycker om ordet taktil, taktil konst, taktila bilder. att uppleva någonting taktilt innebär att det är tillåtet att röra vid och känna på olika föremål.

Detta var allt för idag. Ha en god tid. Vi hörs och ses någon gång någonstans i livet.

OM VÄNSKAP

Någonstans förstod jag att vår tid tillsammans var över.

Ändå hoppades jag att vår vänskap skulle fortsätta att blomma.

Men dagarna, veckorna och månaderna gick och sakta, sakta smulades hoppet sönder det pulvriserades och blev till finaste aska.

Saknaden efter vår vänskap är tung att bära och den gör ont i själen.

OM ENSAMLIV

Jag hatar detta ensamliv. Den på sin tid kända samhällsdebatören Maj Fant sade en gång "Ett ensamliv kan bli ett bra liv". Detta påstående kan jag inte hålla med om. Visst har jag syskon, släkt och vänner som jag kan dela glädje och sorg med. Men det är den där innerligheten jag skulle vilja dela med någon. Tänk att få närhet, trygghet och kärlek av en man. Vilken lycka det vore att själv få ge någon närhet, ömhet, trygghet och kärlek, tänk att få älska någon kravlöst, åtminstone till att börja med. Sedan fick man väl se vad som hände om det blev en relation som det var värt att bygga vidare på.

Du goda skaparinna varför träffar jag alltid fel männ här i livet? varför har någon annan alltid hunnit före?

OM VÅRMÅNADEN APRIL

Tack goda skaparinna för denna aprilmåndag. Det känns spännande att vi redan är en bit inne i vårmånaden april. Ordet aprilmåndag är mycket vackert sammansatt och väl värt att reflektera över. Tack goda skaparinna för att vi går en fin tid tillmötes. Våren och sommaren är fyllda av glädje, hopp och förväntan inför framtiden. För min del blir månaden maj lite annorlunda eftersom jag får kärt besök av nära vänner som jag verkligen kan lätta mitt hjärta för. Det ska bli roligt att gå hundpromenader och prata och kanske blir det att äta något gott också.

Ändå är det något som fattas i livet. Du goda skaparinna låt mig få ett livstecken från en vän som jag längtar efter men förmodligen aldrig mer får höra av och det är fruktansvärt tråkigt. Samtidigt förstår jag att jag inte längre har någon rätt att ta hans tid i anspråk men vad ska jag göra när tankarna kommer av sig själva? Visst kan jag ringa honom men jag vill inte tränga mig på. Det skulle vara så roligt att berätta för min vän hur mycket jag gått ner i vikt.

Detta var allt för idag. Ha en god tid. Vi hörs och ses någon gång någonstans i livet.

APRILLÖRDAG

Tack goda skaparinna för denna trevliga aprillördag. Tack för attdu befriat mig från min rädsla att stå och gå på mina egna ben men du får gärna se till att balansen blir ännu bättre till sommaren. Tack för att jag gått ner ytterligare i vikt. Alla andra gnäller de har ont lite varstans och är förkylda, själv har jag aldrig varit så frisk som i skrivandets stund. Förutom att jag minskat i vikt fick jag besök av min före detta tandläkare som med åren kommit att bli en god vän. När vi träffas pratar vi om allt möjligt, böcker, hundar, politik och mycket annat. Innan allt det där hände vaknade jag till Lördag med Lisa.

Det var dagens trevligheter. Det återstår att se vad morgondagen för med sig. Ha en god tid. Vi hörs och ses någon gång någonstans i livet.

RSS 2.0