OM DEN GODA JULEN

Så där då har den goda julen varit och farit för den här gången och jag är sedan igår tillbaka i lägenheten. Det känns alltid svårt att lämna mamma ensam i byn och värre blev det sedan pappa dog. Det är också svårt att våga bryta traditionen att inte fira jul i Kaunisvaara, trots att jag är mycket väl medveten om att den dagen förr eller senare kommer. Det skulle kännas betydligt lättare om det fanns något någon att ersätta den där känslan av tomhet och vemod med. Tänk om jag hade någon att skapa egna traditioner med. Nu är det dags för tidningsläsning och för att hålla kammen i handen. Ha en god tid. Vi ses och hörs någon gång någonstans i livet.

DENNA MÄRKLIGA DAG

Denna märkliga decemberdag åker känslorna berg och dal-bana. Dagen började med att min personliga assistent arbetade eftermiddag och kväll. När hon kom blev det tevetittande. Jag såg tre avsnitt av programserien Berättarna. Där efter fick jag verkligen bevis på att glädjen och sorgen ständigt vandrar hand i hand. Lillebror blev tvungen att ta bort sin äldsta hund. Samtidigt som släkten begåvades med en liten pojke. Systersonen blev pappa till sin tredje son. Igår blev träffen med mina vänner äntligen av. Vi pratade, drack kaffe och sedan följde en mycket uppskattad julklappsutdelning. Nu blir det nog inte av att skriva under en tid. Ha en god tid. Vi hörs och ses någon gång någonstans i livet.

OM FÖRVÄNTAN

Kvällen håller långgsamt på att övergå till natt och det är snart läsdags. Men jag vill gärna berätta om vilka trevligheter livet bjuder på den närmaste tiden. Imorgon ser jag fram emot att få träffa min personliga assistent som nyligen fått barn. Dagen därpå kommer några vänner från grannstaden och följande dag blir det eventuellt ett besök hos min tandläkare och vän. så småningom blir det färd till byn för att fira jul. Nyårshelgen firas här hemma tillsammans med en barndomsvän som jag återknutit kontakten med i vuxen ålder. Igår fick jag hjälp att köpa en radio. Oj! höll på att glömma berätta om den trevliga jullunchen som min personliga assistent och jag var med om tillsammans med föreningskamrater och personal från SRF, Synskadades riksförbund i Norrbotten. Ännu en gång fick vi nöjet att njuta av den goda maten på

OM IPHONS

Mycket har hänt sedan jag skrev sist. Jag har äntligen köpt en iphone och skaffat trådlöst internet. Livet består av olika slags träning. Dagarna börjar med träning av kroppen och fortsätter med att jag försöker lära mig iphonen och imorgon ska mina bästa vänner hjälpa mig att köpa en ny radio till sovrummet. Nu till ett helt annat ämne. Julen närmar sig med stormsteg och luften fylls långsamt av en spännande förväntan. Det är svårt att släppa traditionen att julen ska firas i byn, det blir så även i år. Julklappar är inte det viktigaste för min del. Julen är en familjehögtid när släkt och vänner umgås under förhoppningsvis avslappnade former. Själv ska jag vara tillsammans med min mamma. Visst vore det roligt att skapa sig en egen jul. Nyårshelgen blir i alla fall annorlunda eftersom jag får besök av en barndomsvän och det ser jag fram emot. Annars är allt som vanligt här i kuststaden. Sitter och funderar på vad mitt senaste blogginlägg handlade om. Minns bara att jag glömde avsluta på det sätt jag brukar. Vid närmare eftertanke kommer jag ihåg att jag var nöjd med vad jag hade åstadkommit men jag kan med bästa vilja i världen inte komma på vad det handlade om. Jo jag var upprörd över något. Om jag slutar skriva för den här gången och tar mig en allvarlig funderare så trillar poletten förmodligen ner och jag kommer ihåg vad som upprörde mina tankar. Ha en god tid. Vi hörs och ses någon gång någonstans i livet.

DYSTRA TIDER

Det råder dystra tider i Tornedalen. Aros livs i Kaunisvaara stänger när varorna är slutsålda och gruvbolaget Nothland ree thotcis har försatts i konkurs. Bara en stilla undran vad menar den goda skaparinnan. Stackars alla människor som bygt upp sin tillvaro omkring gruvverksamheten och lånat pengar för att kunna köpa hus och hem i Pajala med omnejd. Nu byter jag ämne och berättar att den här dagen började med ett frissabesök, jag fick håret klittt och färgat. Förövrigt fortsätter jag att träna på min iphone. Idag när jag satt hos frissan tänkte jag, hur kan någon vara så banrsligt glad över en apparat. Nu får det räcka för idag. Ha en god tid. Vi ses och hörs någon gång någonstans i livet.

TILLBAKA TILL IGÅR

Det sägs att man inte ska se sig om i backspegeln allt för ofta men jag kan inte låta bli. Ibland längtar jag tillbaka till igår. Inte till gårdagens upplevelser, utan till förr i tiden. Jag längtar inte heller tillbaka till tiden när jag hade den där gräsliga människan omkring mig. Jag önskar av hela min själ att det gick att vrida tiden många, många år tillbaka. Jag vill tillbaka till den gamla goda tiden, till den tiden när jag blev sedd, när jag var någon. Visst blir jag sedd och accepterad av mina personliga assistenter, men sedan då? när inte de är här. Då längtar jag tillbaka till igår.

LÄSNATT

Jag lovade att berätta om olika ljud och ringsignaler som jag alltid varit intresserad av. Men det får bli en annan gång eftersom jag är trött, föregående natt råkade bli en läsnatt. Jag läser Sagas bok av Elsie Johansson, hon tillhör en av mina favoritförfattare. Elsie Johansson skriver om enkla människor som är fattiga när det gäller pengar, men de delar med sig av sin glädje och gemenskap till läsarna av Elsie Johanssons böcker., alla kan varmt rekommenderas. Berättar mer om Sagas bok när jag läst den färdigt. Sitter här i lägenheten och hör hur grannens gråtande hund ylar av ensamhet. Jag förstår den innerligt väl, får lust att hämta hit den. Det var dagens inlägg. Ha en god tid. Vi hörs och ses någon gång någonstans i livet.

ETT NYTT ORD

Ett nytt ord att lära sig stava till och en ny apparat att lära sig använda. Länge har jag funderat på att skaffa mig en iphone och nu är det gjort proffstyckarna och förstå sig påarna får säga vad de vill. Jag ska visa hela världen att jag beherskar en del av den nya tekniken. Visst fodras det träning men det ska gå på något sätt och jag tror att det är dithän vi går för att hänga med någorlunda i dagens samhälle måste man vara beredd på att lära sig ny teknik. I skrivandets stund är livet spännande. Eftersom det lackar mot jul har jag varit till staden idag och försökt hitta en julklapp till mamma men det lyckades inte alls. Där emot gick det bättre att få igång iphonen. Telefoner är något som alltid fachinerat mig, framför allt olika ringsignaler. Mer om ljud och ringsignaler en annan dag. Huvudet börjar bli tomt på tankar och det är ganska skönt ibland. Det får räcka för den här gången. Ha en god tid. Vi hörs och ses någon gång någonstans i livet.

OJ OJ OJ

Sverges politik är i högsta grad inik. Vad är det som är meningen? Ska ett parti kunna fälla regeringen? I skrivandets stund är det tyst och stilla i lägenheten och jag som många andra funderar över den politiska framtiden i vårt land. Nu, om någonsin far moder Svea verkligen illa. Hur ska hon och hennes barn klara sig ur det här? Förövrigt tänker jag på hur jag ska kunna lära mig att hantera en iphone. Läs gärna denna blogg om du vill veta hur det går att lära sig använda den nya tekniken. Nej nu blir det bara struntprat bäst att sluta för idag. Ha en god tid. Vi hörs och ses någon gång någonstans i livet.

RSS 2.0