SOMMAREN ÄR ÅTERHÄMTNINGENS TID

Sommaren är återhämtningens tid för de flesta människor. För min del bär det snart av till byn för att odla släktrelationer, hur det ska gå har jag i skrivandets stund ingen aning om. Jag känner ingen större lust att åka men mina personliga assistenter har rätt till en välbehövlig semester. Jag får ta med mig böcker och dator och förhoppningsvis träffar jag väl någon som jag kan umgås med.

Det är tyst och stilla så väl utomhus som inne i lägenheten. Genom det öppna fönstret kör en och annan bil förbi. Men telefonen har inte ringt en enda gång. Nu ska jag lyssna på Expressens taltidning och förhoppningsvis är den bättre än NSD:s taltidning dagens inläsning var fruktansvärt tråkig. Jag som tidigare varit emot att höra på en taltidning med syntetisk röst hoppas idag att det blir bättre när vi får den.

Eftersom jag inte kommer på något mer att skriva om önskar jag glad sommar.

FORTSÄTTNING FÖLJER

Jag tänkte fortsätta att dela med mig av mina drömmar men först vill jag berätta hur gårdagen avslutades. Jag fick besök av syskonsjälen och hennes man vi tittade på ett vackert och stämningsfullt bildspel från bröllopet, i bildspelet förekom klassisk musik.

Jag kan också berätta att jag efter en lång paus i läsandet äntligen har kommit igång med Till offer åt Molok av och med Åsa Larsson.

I mitt drömsamhälle finns som jag tidigare sagt ingen ofrivillig ensamhet. Du som bor, lever och verkar i detta drömsamhälle finner kärleken och lyckan en dag.

Eftersom denna junimorgon började alldeles för tidigt finner jag det bäst att sluta skriva för idag.
Ha det gott.

DETTA DRÖMMER JAG OM

I dagens inlägg ska jag berätta vad jag drömmer om men jag börjar med några rättelser. Den tidigare skidåkerskan heter Anja Pärson och inget annat. Ordet allmänheten blev tyvärr felstavat. Även Jill Johnsson fick sitt namn felstavat ber om ursäkt.



Idag gick det bättre att lyssna på NSD:s taltidning. Förstasidesnyheten i tidningen berörde mig starkt. Den handlade om Charlotte som blivit misshandlad och våldtagen av sin före detta pojkvän, men inte fått någon hjälp av polis eller rättsväsende. Nyheten inspirerade mig till följande tankar.
Jag drömmer om ett samhälle fyllt av medmänsklighet och värme. I detta drömsamhälle får alla människor och djur bo var de vill oavsett funktionsnedsättning, sexuell läggning, etnisk bakgrund, annan religion eller något annat som anses vara avvikande. Här får våra äldre släktingar en värdig vård när de är i livets slutskede. I mitt drömsamhälle finns ingen ofrivillig ensamhet. Här existerar ingen ofrivillig ledighet. Alla som vill och kan har ett meningsfullt arbete eller annan sysselsättning. Tyvärr är det bara en dröm som jag berättar om. Varenda djur och människa vet hur det ser ut i dagens hårda, kalla och människofientliga samhälle och det blir bara sämre för oss som tillhör någon avvikande grupp.
Ha det gott.





DAGS ATT REFLEKTERA

Det är dags att reflektera över den senaste tidens händelser men först ska jag berätta om denna junidag. Den började som vanligt med dusch och frukost. Sedan fortsatte den med en promenad till affären och därefter fick jag hjälp med textredigering. Efter lunchen lyssnade jag på gårdagens sommarprogram med David Elenius men både programmet och personen gick mig förbi. Dagen fortsatte med tidningsläsning. Idag skäms jag över att vara lyssnare av NSD:s taltidning eftersom inläsningen var fruktansvärt tråkig. Där emot var det en fröjd för öronen att höra inläsningen av Expressens taltidning.

Representantskapet med SRF, Synskadades riksförbund i Norrbotten är för länge sedan över. Lika så är konserten med Gill Hjonsson, samt 70-årsfesten och bröllopet, vad finns nu att se fram emot?
Ha det gott.

TANKAR FRÅN EN NATTUGGLA

Kvällen håller långsamt på att övergå till natt. Tidigare idag har jag lyssnat på sommarprogrammet med Anja Persson. Hon berättade om sin kärlek till en kvinna. Anja vädjade till media och allmenhet att låta henne och kvinnan som hon lever med vara i fred med sin kärlek. Hoppas verkligen att kvällstidningsjournalisterna respekterar denna önskan. Behöver jag säga att programmet berörde mig starkt? Anja Persson har enligt min mening alltid svarat opersonligt på frågor. Men idag ändrade jag uppfattning om henne. Jag önskar Anja, Filippa och barnet varmt lycka till i framtiden.



Lycka är att få vara med på goda vänners bröllop. Tack för att ni finns.
Ha det gott.

EN DAG FÖR MIG SJÄLV

Jag får en dag för mig själv eftersom min personliga assistent blev tvungen att uträtta ett brådskande ärende. Men jag vill gärna berätta om gårdagens trevliga bröllopsfest.

Klockan 15.00 samlades släkt och vänner till syskonsjälen och hennes man i Bodens kyrka för att ta del av den vackra och stämningsfulla vigselakten. Därefter tog vi oss på olika sätt till Druidgården. Tillsammans med några andra vänner bestämde jag mig för att promenera till festplatsen. Vi vandrade runt i staden en stund innan vi skrattande och skämtande hittade lokalen. Stämningen var varm och glad, alla kramadeoch lyckönskade brudparet. Vi kramades och pratade naturligtvis även med varandra. Vid middagen började jag med att hålla mitt tal som verkade uppskattas, bruden grät. Sedan följde flera stämningsfulla tal. När alla ätit av den goda maten blev det tid att dansa så det stod härliga till.
Ha det gott.

MIN SENAST LÄSTA BOK

Jag vill varmt rekommendera min senast lästa bok. Skojarna i örtagården av Arto Paasilinna. Handlingen är följande. Hjalmari Jyllenketo arbetar som överdetektiv åt skyddspolisen i Helsingfors. Han får i uppdrag att besöka de ekologiska ört och svampodlingarna på örtagården Renflackan i Turtula. Det har kommit till skyddspolisens kännedom att verksamheten på gården inte bedrivs på rätt sätt. För att Hjalmari Jyllenketo ska kunna sätta sig in i saken ordentligt utger han sig för att vara kravodlingsinspektör när han kommer till gården. Mer om handlingen ska inte avslöjas. Om du vill veta mer om vad som händer och sker på örtagården Renflackan, läs gärna boken. Inläsare av ljudboken är Frej Lindquist

Ha det gott.


ORD OCH TANKAR

Jag bär på ord och tankar som jag gärna delar med mig av. Den här sommaren består av två stora begivenheter som jag ska berätta om, den ena av trevligheterna är tyvärr redan över. Det handlar om en födelsedagsfest.

Födelsedagsfesten hos Julia blev en mycket lyckad tillställning. Cirka 30 personer samlades lördagen den 16 juni i restaurangen på Snickarbackens lägenhetshotell i Pajala för att fira Julia som fyllde 70 år. Festligheterna började klockan 17.00 med mingel. Luften surrade av mer eller mindre kända röster, stämningen var varm och glad, alla pratade med alla. En timme senare hälsade kusin Roger oss välkomna och därefter var det dags att låta sig väl smaka av den goda maten. Sedan blev det sång och musik samt några tal.
Lycka är att få vara med på en trevlig födelsedagsfest.
Ha det gott.

NATTBLOGG

Det är mitt i natten när jag skriver dessa rader, så det blir inget långt inlägg. Men jag ska berätta om denna trevliga junidag som inte har varit ofrivilligt ledig. Eller det är rättare sagt gårdagen som inte var ofrivilligt ledig. Tillsammans med folk från SRF Luleå, lokalförening av Synskadades riksförbund i Luleå har jag varit på en så kallad inspirationsdag, vid Föreningarnas hus på Storgatan 13. Dagen avslutades med att jag fick besök av mina vänner.

I skrivandets stund njuter jag av nattens tystnad och av kylan som sveper in från det öppna fönstret. Men nu börjar till och med en nattuggla som jag bli trött. Imorgon bär det av till byn.
God natt och sov gott.

OM LYCKA

Stanna upp i tillvaron en stund, fundera och reflektera över vad ordet lycka egentligen innebär. För mig innebär det följande händelser i vardagen.

Lycka är att gå ut och äta middag med goda vänner.
Lycka är att handla festkläder som jag trivs med.
Lycka är att läsa en bra bok.
Lycka vore att dela lägenhet eller hus med någon.
Lycka vore att finna kärleken.
Lycka är att bli bjuden på födelsedagsfest.
Lycka är att bli bjuden på bröllop.
Det gäller att ta vara på de små stunderna av lycka som de flesta människor upplever i vardagen. Lycka behöver inte vara något stort som inträffar i livet. I skrivandets stund innebär lycka att jag själv kom in på bloggen. Det har alltid roat mig att reflektera över vad ord egentligen innebär eftersom jag läser och skriver mycket.

Detta var tankar för dagen som handlade om ordet lycka. Jag fortsätter gärna att dela med mig av tankar, reflektioner, ord, känslor och drömmar.

Junikväll )ordet junikväll är förresten också ett ord som det är värt att stanna upp och reflektera över.( Jag tänker på den underbara låten En kväll i juni av och med Lasse Berghagen.
Ha det gott.

söndag

Förhoppningsvis får jag litet bättre ordning på tankarna idag, ordet idag är förresten ett ord som det är värt att stanna upp och reflektera över. Det är en lugn och stilla junisöndag, det ska vara sommar och varmt men det är regnigt och kallt. Jag hade tänkt gå en promenad.men av det blir det intet.

Gårdagens NSD berättar att gruvan i Svappavaara måste stänga, 165 personer berörs av chockbeskedet. Orsaken till att man tvingas stänga var ett miljöbeslut. Men det jag reagerar över är hur man kan behandla människor på det sättet. I samma tidning fanns också ett bra helgreportage om en kille som hittat kärleken och flyttat från Skellefteå till Luleå. Reportaget handlade om hur det var att ha barn från olika förhållanden. Även jag drömmer om att hitta kärleken.

Förutom denna dröm skulle jag inte ha något emot att dela hus eller lägenhet med någon, detta behöver inte vara någon kärleksrelation.

Det märks att sommaren är på väg. Hjärnan vill ha semester, bäst att låta den få som den vill.
Ha det gott.

ÄNTLIGEN

Hurra  hurra hurra! Efter flera försök kom jag in på bloggen.

Den här mulna junidagen började med dusch och frukost och sedan bar det av till staden för att handla festkläder. Det blev en tunika, ett par byxor och ett linne. Det är vad jag ägnat dagen åt. I skrivandets stund är det tyst och stilla i lägenheten och tankarna virvlar åt olika håll. Hur kommer sommaren att bli? Hur ser framtiden ut? Den som lever får se. Ingen idé att grubbla framtiden kommer ändå. Jag är ganska trött eftersom föregående natt blev en läsnatt, började läsa en bra bok men kom senare ihåg att jag inte lyssnat på Expressen. Till råga på allt krånglade jag med mobiltelefonen som jag lyssnar på tidningen i. 

Det får vara allt för idag. Jag ska läsa tidningarna, NSD och Expressen så har jag förhoppningsvis något att berätta för den eventuella läsaren imorgon.
Ha det gott.

 

FREDAGSBLOGGe

Äntligen kom jag in på bloggen själv. I skrivandets stund är det tyst och stilla i lägenheten och telefonen har ringt en gång. Idag känns det faktiskt som om sommaren är på väg. Skolavslutningsdagar fyller alltid mitt sinne med vemod, även om jag inte själv berörs av dem. Jag ser fram emot en födelsedagsfest och ett bröllop vad som sedan händer under sommaren har jag ingen aning om. Det enda jag vet är att jag skulle behöva kärlek i mitt liv.

Jag drömmer om dig, tänker på dig och längtar efter dig min skatt. Om du vore här nu då skulle jag krypa in i din famn, där skulle jag vila trygg. I din famn skulle jag känna mig hemma.
Ha det gott.

SOMMARSTÄMNING

Äntligen är juni månad här, den månad jag tycker bäst om. Jag gillar också att leka med ord. Junidag är ett ord som det är värt att stanna upp och reflektera över. Ordet junidag innebär att det ska vara sol och sommar över gröna hagar, barn ska ropa och skratta. Men idag öser regnet ner men just som jag skrev detta bestämde sig solen för att titta fram.

Jag är äntligen färdig med den tråkigaste bok jag någonsin läst. Boken heter Det blödande hjärtat och är skriven av Marilyn French. Tyvärr vill jag inte rekommendera den.

Slutar för idag eftersom jag är stressad över en inbjudan som jag måste skriva.
Det ska vara sommar, varmt och skönt men någon sommarstämning vill inte infinna sig. Trots detta är ordet sommarstämning ett ord som det är värt att stanna upp och reflektera över.
Ha det gott.


HELGMORGON

Denna regniga nationaldag började klockan sex på morgonen med att jag slog på radion och lyssnade på Helgmorgon med Peje Johansson. Dagens Sverigeresa gick mellan Ulvön och Klädesholmen. Jag gillar Peje Johanssons röst den är förtroendeingivande.

Gårdagens inlägg handlade om framtiden och var ganska dystert. Visst finns det en framtid även för mig, fast ibland känns det hopplöst. Särskilt när jag inte får följa med mina anhöriga till Island. Nåja det är ingen idé att orda om det mer eftersom de är hemma igen.

Äntligen är juni månad här, den månad jag tycker bäst om. Men i skrivandets stund öser regnet ner och sommarstämningen vill inte riktigt infinna sig. På många håll i landet firas nationaldagen med olika aktiviteter själv tänker jag fira dagen med att äta en Prinsessbakelse eftersom det inte fanns någon Sverigebakelse. Kan hända börjar jag läsa någon av ljudböckerna som ligger ovanför sängen och väntar. För övrigt är jag litet sugen på att läsa Dan Larssons bok Mytomanen Thomas Quick. Undrar hur Dan Larsson har det och vad han gör nu för tiden?

Detta var några tankar och händelser som inträffat sedan igår. Nu ser jag fram emot att få äta en god sallad.
Ha det gott.


ETT HEM

Den här lägenheten är enbart ett ställe att vistas i för att jag måste ha en bostad, den känns inte längre som ett hem. Ett hem ska vara en plats fylld av liv och rörelse och det ska alltid finnas någon som väntar. Jag menar inte nödvändigtvis en kärleksrelation, utan en hund, katt eller åtminstone en människa som blir glad när jag kommer in genom dörren.

I mitt huvud snurrar många tankar om framtiden. Ibland känns det som om det inte finns någon framtid för mig. Men tack och lov är jag omgiven av människor som ger mig hopp. Nu känner jag att jag bara skriver för skrivandets skull.
Ha det gott.

SVEK


Dagens inlägg ska handla om svek men jag börjar med att berätta om en trolig orsak till att jag har känt mig så nedstämd den senaste tiden. Troligtvis beror denna känsla på blodtrycksnedicinerna. Jag har gått omkring som i en dimma och försökt förstå vad som händer och sker i livet , dimman har tack och lov lättat en aning.

Men nu till dagens ämne, svek. Att vänner sviker är någonting man måste lära skriver Benny Andersson i sin låt Fernando som Annefrid Lyngstad sjunger. Jag frågar mig om man kan lära sig att människor som åtminstone jag räknar till mina vänner svikerutan förklaring. Det hände mig för många år sedan och jag funderar fortfarande över varför? Vad ont har jag gjort eller sagt dem? Medvetet har jag varken gjort eller sagt något som skulle kunna såra dem. Det är ingen idé att grubbla över detta fruktansvärda svek jag får ändå aldrig svar på den frågan. Det är bara att konstatera, människor är märkliga varelser som det ibland är svårt att förstå sig på.
Ha det gott.

RSS 2.0