vinterblogg

Ojdå! plötsligt kom vintern det hade jag ingen aning om.

Igår firades vita käppens dag över hela världen. Tillsammans med några föreningskamreter i SRF Luleå Stod jag på Smedjan och delade ut informationsmatrial om den vita käppens betydelse för synskadade. När jag kom hem läste jag NSD och Insyn. I taltidningen Insyn berättade en smittskyddsläkare från Norrbotten att det är dags för människor som tillhör riskgrupperna att vaccinera sig mot årets influensa. Jag läste också att ombudsmannen på Synskadades riksförbund i Norrbotten är veckans gästbloggare i Norbottenskuriren. Kul vad? Reportaget med kvinnan från hembyn fortsatte. med att hon beskrev sina tankar och känslor inför tillblivelsen av gruvan. I ett tidigare nummer av Insyn har kvinnan berättat om hur det kändes att bli synskadad.

Nu är det dags att läsa Ericas dagbok av Ruth Berggren.

God natt och sov gott.

idag

Idag har följande hänt.

Min privata terapihund Ally har varit här på besök tillsammans med matte. När matte och hund hade gått för dagen läste jag tidningar. Jag började med reportagetidningen Panorama. Där berättade Mia Törnblom om sig själv och sitt arbete som företagsvägledare. Jag lyssnade också på ett intressant reportage med en synskadad golfspelare. I tidningen fanns även en intervju med vinnarna av Iris ljudbokspris. Förutom redaktören för Panorama medverkade även pressekreteraren på SRF, Synskadades riksförbund och hans tre-åriga dotter. Panorama är en mycket trevlig och informativ tidning, där förekommer ofta flera röster. Tidningen vänder sig till synskadade i hela landet, den kan varmt rekommenderas.

Fel av mig jag började inte alls med att läsa Panorama utan NSD:s taltidning. Där stod bland annat om en drogad man som hade hoppat från tredje våningen. Fruktansvärt med alla dessa droger.

Ha det gott.

småtrevligt men läsvärt

MÖRKA SKUGGOR I SUNDERBYN av Majvor Muller.

Mörka skuggor i Sunderbyn är en småtrevlig men spännande deckare. Författaren vill för mycket. Handlingen utspelar sig i Luleå med omnejd. Journalisten Hanna Storm blir indragen i en mordutredning när hon åtar sig att sskjutsa sin kollega Janne Borg till sjukhuset i Sunderbyn. Han har skurit sig i handen när han krossat sönder ett whiskeyglas i sin ilska över att ha blivit lämnad på dansgolvet av sin partner. Hon har tydligt markerat att hon varken vill att Janne ska tafsa under hennes kjol eller ha sin tunga i hennes munn. Under den korta bilfärden mellan lokalen där journalistklubben i Luleå har fest och sjukhuset sover Janne. När de är framme inser Hanna att hon måste leda in honom eftersom han är rejält full. Efter en kort väntan blir Janne Borg insläppt och så småningom omhändertagen av en sköterska. Det visar sig att Janne är pappa till en av sköterskans kompisar. När Hanna sett till kollegan kommit under vård åker hon hem. Nästa morgon reser hon tillsammans med sambon Johan till Sydafrika på en kombinerad kurs och rekreationsresa. Framme på flygplatsen i Kapstaden slår Hanna på sin mobil. Hon har ett viktigt meddelande från poliskomissarie Kalle Junkka när Hanna ringer upp för att höra vad komissarien vill får hon veta att Janne Borg aldrig kom hem från sjukhuset.

Om du vill veta vad som hänt rekommenderar jag dig att läsa boken. Läsaren märker att författaren är väl förtrogen med miljön Platserna som hon beskriver finns i verkligheten. Däremot är personer och händelser fiktiva.
Inläsare är Anna Godenius.

Jag ber om ursäkt för stavfelen.

Iceautflykt

Familjen Taikon har varit på en trevlig Icea-utflykt till Haparanda. För min del blev det en mjukishund, godis och två badlakan. När alla hade handlat vad de skulle avslutades dagen med kaffe och macka.
Det var en kort rapport om dagens händelser. Nu kan jag inte låta bli att börja läsa Hej vacker av Ann-Helen Laestadius.
God natt och sov gott.

annorlunda läsning

Vem vill bli miljardär av Vikas Swarup.

En indisk pojke blir lagd och insvept i en låda med gamla kläder. Han blir lämnad på trappan till ett barnhem. Vid två års ålder adopteras pojken men kvinnan som adopterat honom rymmer med en annan man än fadern till pojken. Far och son lämnas ensamma. Eftersom fadern inte vet vad han ska ta sig till med babyn tar han barnet till en präst som uppfostrar honom under sex år. En dag blir prästen skjuten och pojken får ett nytt hem. När han där ser en man förgripa sig på sin egen dotter räddar pojken livet på henne. När pojken är 18 år blir han arresterad av den indiska polisen som är övertygad att han fuskat sig till vinsten i frågesportprogrammet Vem vill bli miljardär? En kvinnlig advokat som pojken aldrig sett hjälper honom ur den svåra situationen.

Mer om handlingen ska inte avslöjas.
Inläsare är Anna döbling.

Trevlig läsning.

RSS 2.0