denna oplanerade dag

Den här dagen blev inte som planerat. Jag hann inte i tid till massagen eftersom det var lång väntan på färdtjänsten när jag skulle hem ifrån apoteket. Men det var inte det jag hade tänkt berätta. Utan jag kom på ytterligare ett ord som jag stavat fel i ett tidigare inlägg. Ordet bisarr är förhoppningsvis rätt stavat nu.

Nu är det dags att vila och lyssna på radio. Ha det gott.


rättstavning

I mina inlägg förekommer tyvärr ofta felstavade ord. Det beror förmodligen på att jag inte läser så mycket punktskrift som jag borde. Jag ska försöka att rätta till några av de felstavade orden.

I ett tidigare inlägg skrev jag ordet våfflaa. Felstavningen ska inte upprepas. I samma inlägg använde jag ordet våffeldag. Nu hoppas jag att även detta stavfel är rättat. Vid ett annat tillfälle stavade jag fel till ordet dysleksi. Även detta ord bör vara rätt. Jag blir arg på mig själv när jag inte kan stava ordentligt.

Det får vara allt för idag. Ha det gott.

en fröjd för öronen

Kungamordet av Hanne- Vibeke Holst är en fristående fortsättning av Kronprinsessan som handlar om hur det går till när Charlotte Damgaard får erbjudande om att bli miljöminister i Danmark. I boken Kungamordet får vi följa Gert Jakobsens hustru Linda Lykke Jakobsens väg från misshandel till frihet.

Socialdemokraterna har förlorat valet i Danmark år 2001. På Kristiansborg befinner sig endast några personer för att diskutera hur de ska gå vidare. Bland personerna som finns kvar på regeringskansliet är den före detta stadsministern Per Vittrupp som ingen längre har förtroende för. Samt den tidigare finansministern Gert Jakobsen som är beredd att ta över makten om socialdemokraterna vinner nästa val. Hemma i soffan sitter Gert Jakobsens hustru Linda och följer valrysaren på teve. När maken kommer hem är han nära att slå sin hustru sönder och samman eftersom han är frustrerad över valutgången. Till jul får paret Jakobsen besök av Gerts lillebror Ole-Stig som bor i USA. Av sin svåger får Linda ett presentkort till en massör. När Linda äntligen tar mod till sig och löser in presentkortet märker massören att allt inte står rätt till men hon säger ingenting utan räcker bara över ett visitkort med adressen till ett kvinnokriscenter. Efter en fest dit både Linda och Gert är bjudna tvingas Linda fly till kvinnokriscentret. Där lär hon känna Gerts praktikant, den turkiska flickan Jasmine som Linda hört talas om. Mer om handlingen i denna starkt gripande roman ska inte avslöjas. Språket i boken är konkret och vardagligt. Inläsare är Angela Kovacs.

Lycka till med god läsning.

Mark och hans värld

Jag har alldeles nyss kommit hem från Kulturens hus i Luleå. Där har jag varit och lyssnat på Mark Levengood. Föreställningen var bra men jag kände igen mycket från hans böcker och radioprogram. Mark började med att tala om sin mormor som var rädd för fyllon. När Mark var liten och gick i parken tillsammans med sin mormor uppmanade hon den lille pojken att stå alldeles stilla och blunda om det var ett fyllo i närheten. Enligt mormors uppfattning skulle fyllot tro att de var döda. Men Mark förstod ganska snart att det inte fungerade så. Fyllot trodde inte att de var döda. Fyllgubben trodde att det var en galen käring och ett bissart barn som var ute och gick. Detta var början av föreställningen Mark och hans värld. Mark berättade också om slaven som mötte sorgen i sin herres trädgård. Slaven blev ivägskickad till Damaskus. När herren gick ut i trädgården stod sorgen kvar där. Herren frågade hur sorgen vågade hota favorit slaven. Sorgen svarade att han verkligen inte hade hotat slaven men att sorgen inte hade väntat att träffa slaven i trädgården eftersom de hade bestämt att träffas i Damaskus. Sorgen kommer oväntat och ingen kommer undan den.

Jag ber om överseende för några stavfel i gårdagens inlägg. Enkät och dysleksi är de felstavade ord som jag i skrivandets stund kommer ihåg.

Ha det gott.

en grubblare

Jag är en grubblare, en tänkare, en drömmare och en sökare som tycker att livet är orättvist. Varför fick vännen inte leva?

Denna stillsamma fredag har inget särskilt hänt. Jag har lyssnat på Finnmix och läst taltidningen Insyn. Taltidningen toppar med nyheten att lokalavdelningen av synskadades riksförbund i Gellivare äntligen har fått en ny ordförande samt en ny styrelse. Jag läser vidare att en synskadad kommunalrådskandidat och politiker i Haparanda nu lämnar alla sina politiska uppdrag. Eftersom politikern i fråga anser att valet till kommunalråd har skett på odemokratiska grunder. Läsarna av taltidningen får också möta en optiker vid syncentralen i Luleå. Vi får även följa med ordföranden i Norrbottens distrikt av synskadades riksförbund på vinprovarkväll med Munskänkarna i Luleå. Vi får även höra om vårmodet som i år passar alla. Det var en hel del om innehållet i Norrbottens mycket intressanta reportagetidning Insyn som jag gärna skulle vilja rekommendera till fler synskadade och andra personer med läs och skrivsvårigheter, till exempel dislektiker.

Med detta intressanta inlägg önskar jag trevlig helg.

voffeldagen

Denna voffeldag är snart genomlevd. Efter de vanliga morgonrutinerna bar det av med taxi till Din förlängda arm som dagen till ära bjöd kunderna på vofflor. Det var gott men egentligen gillar jag inte att det ska ordnas voffelfester och andra evenemang för personer med funktionsnedsättningar. Det råder en tycka synd om mentalitet i samhället som jag har svårt för. Det är synd om mig när jag har brutit benet eller är sjuk på annat sätt men absolut inte för att jag råkar vara synskadad och rörelsehindrad. Det är bara att gilla läget.

Ha det gott.

diverse

Den här dagen började som alla andra dagar med dusch och frukost. Där efter bar det av med taxi till tandhygienisten. När hon gjort vad hon skulle var det dags att åka hem och äta lunch. En timme senare blev det taxifärd till Din förlängda arm. Där fick jag massage och balansträning på den mekaniska hästen. När jag kom hem hann jag med att vila en stund innan det var tid för telefonmöte med några föreningskamrater. Denna händelserika dag ska avslutas med läsning.

Ha det gott tills vi möts igen.

provtagning

Den här dagen började med provtagning på vårdcentralen, den fortsatte med frukost och föreningsarbete. Jag har blivit gratismedlem i Norrlandskontakten. Det återstår att se vad det medlemsskapet innebär.

Jag ber om ursäkt för min dåliga franska. I ett av mina tidigare inlägg, minns inte vilket , förekommer ordet cremfraiche. Tyvärr var det felstavat hoppas det blir rätt den här gången. Annars får någon läsare gärna reagera och tala om för mig hur detta och andra ord som jag använder mig av ska stavas.

Nu tog skrivinspirationen slut för idag. Ha det gott.

födelsedagskalaset

Morgonen började med dusch, frukost och frågesport av olika slag. Dels besvarade jag frågorna i NSD:s helgbilaga. Frågorna var av skiftande slag till exempel litteratur, musik och skådespelare. Dels svarade jag på en tävling i taltidningen Insyn. Temat för tävlingen den här veckan var ishotellet i Jukkasjärvi. När alla frågor var besvarade ringde jag några samtal, bland annat till företaget Darubb som distribuerar radiotidningen. Jag anmälde mitt intresse att medverka i ett projekt som handlar om att få dagstidningen via mobiltelefon. Dagen avslutades med ett trevligt födelsedagskalas för gudsonen. Varmt tack till mina vänner för god mat och härlig vardagssamvaro.

Ha det gott.

söndagsblogg

Efter en ordentlig sovmorgon blev det en sen frukost bestående av en hård Mickemacka med korv och kaffe. Där efter ringde jag några samtal till släkt och vänner. Några timmar senare bjöd jag några vänner på mat.

Det är vad som hänt idag. Ha det gott och tack för att ni läser min blogg.

lördagsmiddag

Denna trevliga lördag började med en stadsutflykt tillsammans med mina vänner. Jag handlade en födelsedagspresent till min gudson. Vi hann också med en kopp kaffe innan det var dags för hemfärd. En stund senare bar det av med färdtjänsttaxi till en föreningskamrat med fru, dit var även en annan god vän bjuden. Vi fick köttsoppa och till efterrätt krämfräch med jordgubbar.
Varmt tack till mina föreningskamrater för trevlig samvaro.

fredagskväll

Denna ofrivilligt lediga dag är snart till ända och förutom att jag läst taltidningen Insyn och lyssnat på Finnmix har inget särskilt hänt. Nu är det dags att borsta tänderna och läsa Kungamordet. Det återstår att se vad morgondagen för med sig.

Ha det så bra.

ännu en dag

Ännu en dag är snart genomlevd. Den började med frukost och fortsatte med en kort utflykt till Kulturens hus i Luleå. Där hämtade jag biljetterna till föreställningen Mark och hans värld, med Mark Lewengood. En halvtimme senare åkte vi hem och redigerade dagens text. Efter lunchen bar det av med taxi till Din förlängda arm för att få massage och träning. Efter tre veckors uppehåll fick jag äntligen träna tillsammans med en nybliven, stolt och glad pappa. Det var också skönt att få lätta sitt hjärta för masören samtidigt som han maserade min nacke och axlar. När jag skulle hem ifrån Din förlängda arm fick jag vänta länge på färdtjänsten eftersom det inte fanns någon returbokning men problemet löste sig till sist. Trots allt är det underbart att åka färdtjänst nu för tiden, även om jag inte kan låta bli att tänka på vännen som inte finns i livet. Det gör ont att minnas hans röst den som en gång skänkte mig tröst, trygghet, hopp och glädje.

Nu är det dags att läsa en stund innan jag somnar. Ha det gott.

tisdagstradition

Dagen började med att jag fick ett sms från storebror med fru som är i Thailand. Där var det 35 grader varmt. Dagen fortsatte med ett telefonsamtal till en föreningskamrat angående tillgänglighetsfrågor vid en kommande utbildning. Där efter blev det bad på Björkskatans vårdcentral i Luleå. En halvtimme senare var det dags för tisdagstraditionen, att gå till kafèet och köpa kycklingbagel. Efter lunch och ytterligare några telefonsamtal till olika människor var det vilodags.

Det var allt för idag ha det gott.

lyssna och njut

Livet är kort Rytkönen lång. Ännu en bok av Arto Paasilinna att njuta av.

Livet är kort Rytkönen lång handlar om taxichaufför Seppo Sorjonen som en vacker försommardag just skjutsat en kund från centrala Helsingfors ut till Ortnäs. På tillbakavägen får Sorjonen syn på en man som står mitt i körbanan och försöker knyta sin slips.

Eftersom mannen med slipsen blockerar trafiken erbjuder Seppo Sorjonen sig att hjälpa till. När mannen fått ordning på sin slips sjunker han lättad ner i baksätet på taxin och ber Sorjonen att köra vart det behagar honom. Pengar är inget problem. Efter en diskussion om vem som i allmänhet brukar avgöra vart körningarna ska gå hamnar både kunden och taxiföraren i Tavastihus. Kunden visar sig vara lantmäterirådet Taaveti Rytkönen som varken minns vem han är, varifrån han kommer eller vart han är på väg.

Läs själva mer om lantmäterirådet Taaveti Rytkönens och taxiförare Seppo Sorjonens öden och äventyr.
Inläsare är Frej Lindkvist. Språket i boken är humoristiskt och Frej Lindkvist läser på en härlig finlandssvenska.

Trevlig lyssning.

överbliven

Den dag som idag är känner jag mig uppgiven och överbliven. I skrivandets stund har jag inte den blekaste aning om vad jag ska göra för att livet ska bli roligare.

Vintern har varit hård mot patienter med hjärtbesvär. Många har drabbats av Hjärtinfarkt, en kär vän har hastigt avlidit. En stilla undran, varför?

Det var allt för i kväll. Ni får ha det gott tills vi möts någon gång, någonstans i livet.

fredag

Tankarna virvlar hit och dit i vårvinden. De får inget fäste någonstans.

Idag har jag haft trevligt besök av goda vänner. Jag har köpt en arbetsstol hit till sovrummet, den använder jag vid datorn. När mina vänner hade gått lyssnade jag på taltidningen Insyn. En timme senare var det dags för det vanliga fredagsnöjet, nämnligen att lyssna på Finnmix. Dagen är på väg att falla till ro och det är dags att läsa en ljudbok.

Ha det gott.

en vanlig torsdag

Efter den trevliga men allt för korta utflykten till Piteå går livet åter sin gilla gång här i Luleå. Idag har jag handlat och fått massage.

Nu är det läsdags och så småningom blir det tid att sova. Dagarna bara rinner undan jag förstår inte vart de tar vägen. Imorgon ska jag försöka ta tag i livet.

Ha det så bra.

glädjestunder

Det finns trots allt glädjestunder i livet. Denna trevliga dag började med en tidig frukost. Där efter bar det av med taxi till Piteå för att tillsammans med Garnis rehab kompisarna från Arjeplog och min personliga assistent hälsa på Garnis rehab kompisen från Piteå och hans fru som visade sig vara en mycket trevlig person.

Efter en rundvandring i den mysiga lägenheten slog vi oss ner vid köksbordet och pratade men tiden gick alldeles för fort. När vi ätit en god lunch var det dags att åka hem.

Jag vill gärna framföra ett varmt tack till mina vänner. Det gjorde gott i själen att få träffa er.

om utanförskap

Idag lever många människor i utanförskap när det gäller att komma in på arbetsmarknaden eller att behålla ett arbete när man blivit sjuk eller fått någon funktionsnedsättning. Synskadade personer med ytterligare funktionsnedsättningar, till exempel hörselskada och rörelsehinder har alltid levt i utanförskap när det gäller att få arbete och utbildning. Ordet lågkonjunktur klingar falskt i mina öron.

Det var dagens åsikt kom gärna med synpunkter.

en spännande underhållningsroman

Camilla Läckbergs böcker har en underlig förmåga att ramla över mig. Den senaste jag läst heter Sjöjungfrun Christian Tydell har kommit ut med sin första bok Sjöjungfrun. Boken blir mycket uppmärksammad i press, radio och teve men Cristian orkar inte med publicitetenn, han vägrar att samarbeta med förlaget. Samtidigt hittas Magnus Kellner fastfrusen i isen och Christian får hotbrev. Erica Falk som hjälpt Christian med manusbearbetning av boken inser att så väl Cristian som hans familj är i fara. Med hjälp av Erica Falk blir ett 37 år gammalt fall upplöst.

Inläsare är Katarina Ewerlöf.

Trevlig vårvinterläsning.

tankar vid kvällstid

Jag tog en ordentlig sovmorgon och dagen gick fort. Jag pratade med mannen från djupa skogen tidigare i kväll. När jag frågade honom vad det var för mening med livet, berättade han att han förlorat två syskon på kort tid.
Du goda skaparinna du prövar människor hårt ibland.
Varför?

Något att fundera över eller hur?

Ha det gott.

vardagsblogg

Hurra! Hurra! Hurra! äntligen kom jag in på bloggen.

Jag sitter framför datorn och låter tankarna vandra som de själva vill. Jag tänker fortfarande mycket på min alldeles förtidigt bortgångne vän men sorgen måste få ta sin tid.

Tillsammans med mina vänner har jag traditionsenligt varit på restaurang Valdorf i Luleå och ätit en god lunch. Nu är det dags att lyssna på taltidningen Insyn.

Ha det gott.

bloggtid

Det har inte hänt mycket sedan igår. Jag har varit på Din förlängda arm och fått massage. Dagarna kommer och går och de flesta ser likadanna ut. Dags att vila och lyssna på radio.

Ha det gott.

snö, snö och åter snö

Jag som inte gillar att prata om vädret måste göra ett undantag och berätta att snön vräker ner utanför fönstret. Trots detta har jag varit på bassängträning. Till lunch blev det kaffe och en kycklingbagel. Nu blir det en vilostund med radion som sällskap innan jag ska försöka koncentrera mig på att skriva några rader på min berättelse.

Ha det gott.

måndagsträff

Helgen avslutades med att en god vän kom på besök. Vi åt kinamat, drack kaffe, åt choklad och pratade om allt mellan himmel och jord.

Idag har jag varit på måndagsträff med SRF Luleå. Jag har också fått min nya arbetsstol. Nu är det läsdags.

Ha det gott

RSS 2.0